Yıl 2001. Bağlama sazı ile uğraşıyorum, ama her bağlama öğrenen gibi hemen de birşeyler çalmak, birşeyleri seslendirmek istiyorum. Biraz uğraşıyorum ama Gelin Ayşe’den öteye gitmek kolay olmuyor 🙂

Eh, madem bu iş gerçek bağlama ile kolay olmuyor, o halde açayım Delphi’yi bilgisayarda bağlama çalabileceğim bir program yapayım diyorum.

Önce programın nasıl olması gerektiğini tasarlıyorum. İşte, üstünde tuşlar olsun, her tuş bir bağlama notasını temsil etsin, kullanıcı çaldığı parçayı kayıt edebilsin, sonradan dinleyebilsin, dosyaya kayıt edebilsin ama içerisinde Türkü Sözleri arşivi de olabilsin …

Öncelikle bu programın daha önce yapılıp yapılmadığını araştırdım, bazı denemeler yapılmıştı ama başarıya ulaşmamıştı.

Hemen kolları sıvadım, şurası böyle olsun, şurası şöyle olsun derken üzerinden aylar geçti ve sonunda elimde ismine Universal Bağlama dediğim, bilgisayarda bağlama çalınabilmesini sağlayan bir program oluvermişti.

Madem ilk program olacak, içerisinde geniş bir türkü sözleri arşivi olsun diyerek TRT Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı Gül Emekçi hanımefendi ile iletişim kurdum.
Kendisinde bulunan Türkü sözlerini de paylaşıp, programı kendi web sitelerinden de yayınlayacağını söyledi. Aynı zamanda Türk Halk Müziğinin değerli sanatçılarından Sümer Ezgü beyefendi ile de iletişime geçtim, o da memnun olduğunu ve destek vereceğini söyledi. Sümer Ezgü’den yardım almadım, daha doğrusu ihtiyaç olmadı ama onun bir mail ile olsa bile destek vereceğini söylemesi beni şenlendirmişti.

Devamında Türkü sözleri arşivi barındıran büyük web siteleri ile iletişim kurdum ve destek verip vermeyeceklerini sordum. Sağolsunlar, hepsi azami derecede destek verdiler.
O yıllarda, dünyanın en büyük download sitesi olan download.com sitesi ile irtibata geçtim, programın İngilizce desteği olmadığı için kabul edemeyeceklerini bildirmişlerdi.
Bu programın dünyada ilk olduğunu ve İngilizce desteğinin gerekmediğini bildirdiğimden 1 hafta sonra Universal Bağlama, download.com’da yayınlanan nadir Türkçe programlardan olmuştu.

Bir anda program o kadar yayıldı ki, download.com’da yüzbinlerce indirildi, Türk sitelerinde çok aranan programlar arasına girmişti.
Sonraları Müzikte Temsil Müziksel Temsil Sempozyum’unda Türk Makam Müziğini Bilgisayarda Temsil Etmeye Yönelik Yerli Yazılımlar başlığı altında Universal Bağlama’dan bahsedildiğini öğrendim.
Bana e-posta gönderen yüzlerce öğretmenin bu programı, ilkokul, ortaokul, lise düzeyindeki öğrencilerine ders esnasında kullanıldığını öğrendim.

Bazı program yapımcılarının yazmış olduğu programlarda, yazılan notaların Universal Bağlama biçiminde kayıt edilmesini sağlayan menüler bile bulunmakta idi.

Şu anda bile bakınca, arama motorlarında hala binlerce sitede Universal Bağlama ile ilgili yazılar ve download linkeri bulunmakta.

İşte bu da böyle küçücük bir anımdı, tarihe not düşülsün 🙂

Universal Bağlama programını Google’da arayarak indirebilirsiniz, ancak buraya download linkini vermeyi düşünmüyorum.

Programın hakkında bölümüne Bedri Rahmi Eyyüboğlu’nun şu unutulmaz dizelerini yazmıştım :

Şairim,
Zifiri karanlıkta gelse şiirin hası,
Ayak seslerinden tanırım.
Ne zaman bir köy türküsü duysam,
Şairliğimden utanırım …